Karpal Tünel Sendromu
Karpal Tünel Sendromu

Eldeki ilk 3 parmağı uyaran Median sinirin, bilek bölgesindeki kanalda sıkışmasına bağlı oluşan bir hastalıktır. Tek elde veya her iki elde aynı anda oluşabilmektedir. Kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık saptanmaktadır. Sıklıkla erişkin yaş grubunda başlamaktadır.

Başlangıç bulgusu genellikle elin ilk 3 parmağında uyuşukluk, karıncalanma ve ağrıdır. Hastalık ilerledikçe güçsüzlük ve kas erimesine de sebep olabilmektedir. Sebepleri arasında genetik yatkınlık, obezite, şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, romatizmal hastalıklar, gebelik, el bileğini aşırı kullanmaya neden olan mesleki durumlar, aşırı spor bulunmaktadır.

Karpal Tünel Sendromu Tanısı nasıl konulur?

Hastadan ayrıntılı öykü alınmalı ve şüphelenildiği takdirde Karpal Tünel Sendromunun neden olabileceği bulgular sorgulanmalıdır. Nörolojik muayene yapılırken, bilekteki sıkışmayı arttıran manevralar ile hastada bulgu oluşumu kontrol edilebilmektedir.

Kesin tanının konulmasını sağlayan yöntem elektromiyografidir (EMG). EMG tetkiki hem tanı konması, hem de sinir sıkışmasının derecesi hakkında bilgi vermesi açısından çok değerlidir. Hastalarda ameliyata ihtiyaç olup olmadığına EMG sonucuna göre karar verilmektedir.

Karpal Tünel Sendromu tedavisi

  • İlaçlar: ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, jeller kullanılabilmektedir. Sinir iletimini düzenleyen antiepileptik ilaçların da kullanılabileceğini unutmamak gereklidir. Ağızdan kortizon kullanılması önerilmemektedir.
  • El bilek istirahat splinti: Bilek bölgesinde hareketsizlik sağlayarak basıncın azalmasını sağlamaktadır. Karpal Tünel Sendromunun en temel tedavilerinden biridir.
  • Kortizon enjeksiyonu: bilek düzeyindeki bası bölgesine kortizon enjeksiyonu ödemi azaltarak hastayı hızla rahatlatır. Ameliyat endikasyonu olmayan ve ilaçtan yeterli fayda görmeyen hastalarda kullanılabilmektedir.
  • Cerrahi Tedavi: EMG’de ağır Karpal Tünel Sendromu saptanması, güçsüzlük gelişmesi durumlarında gerekmektedir.
Sosyal Medya
Whatsapp Bilgi Hattı
WhatsApp
Doç. Dr. V. Burcu ALBAY, Beyin ve Sinir Hastalıkları | Mersin