Fibromiyalji
Fibromiyalji

Vücutta genel hassasiyet alanlarının oluştuğu, kas ve kemik ağrıları ile birliktelik gösteren sürekli yorgunluk, uyku problemleri ve psikiyatrik bozukluklara neden olan kronik bir sendromdur. Sebebi kesin olarak bilinmemektedir ancak genetik yatkınlığı olan kişilerde enfeksiyon, travma gibi stres faktörlerinin tetiklemesi sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Sıklıkla genetik yatkınlığın görüldüğü bir hastalıktır. Kadınlarda daha sıktır ve orta yaştan sonra başlama eğilimindedir.

Fibromiyalji Sendromunda başka hangi bulgular görülmektedir?

Ağrı en belirgin bulgu olsa da, hastalarda sürekli yorgunluk hissi, uykuya dalma zorluğu, dinlendirici olmayan uyku, baş ağrısı, depresyon, anksiyete, dikkat sorunları sıklıkla saptanabilmektedir.

Kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır. Kadın hastalarda ağrı daha belirgindir. Özellikle aylık regl ağrıları çok şiddetli olabilmektedir. Ayrıca toplumda erkeklerde fibromiyalji olmayacağına yönelik yanlış bir inanış olduğu için sıklıkla gözden kaçabileceği unutulmamalıdır. Erkeklerde kronik ağrı tablosunda akılda tutulması gerekmektedir.

Fibromiyaljinin sıklıkla sebep olduğu bir diğer tablo da “sisli beyin” tablosudur. Bu durumda hastalar kesin olarak tanımlayamadıkları bir konsantrasyon zorluğu, dikkatini toplayamama tablosundan yakınmaktadırlar. Özellikle meslek sahibi kişiler için hayat kalitesini ciddi düzeyde bozabilen bir bulgudur.

Fibrimiyalji Sendromu tanısı nasıl konulmaktadır?

Fibromiyalji sendromu “3 aydan uzun süredir yaygın vücut ağrısının var olması ve bu ağrıyı açıklayabilecek bir sebep saptanamaması” olarak tanımlanmaktadır. Ağrı Fibromiyaljinin en belirgin bulgusudur. Daha önceden tanı için tetik noktaları olarak isimlendirilen hassasiyet alanlarında yaygın ağrı ve hassasiyet aranmaktaydı. Muayene sırasında tetik noktalar üzerine sıkıca bastırıldığında kişi normalden daha fazla acı hissetmektedir. Tetik noktaları başlıca başın arka tarafında, ensede, omuz üstlerinde, görüş kafesinin üst tarafında, kalçaların üzerinde, dizler ve dirseklerde bulunmaktadır.

Altta yatan sebeplerin araştırması için laboratuvar testleri yapılmalıdır.

Fibromiyalji Sendromunun tedavisi

Kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak ağrının azaltılması, psikiyatrik bulguların ve uyku problemlerinin azaltılması sayesinde kişinin hayat kalitesinin arttırılmasını hedefleyen tedaviler uygulanmaktadır.

Hafif ağrı kesiciler, antidepresanlar veya antiepileptik ilaçlar ile buguların kontrol edilmesi mümkündür. Fizik tedavi, egzersizler, masaj uygulamaları, beslenme önerileri de tedavide önemlidir.

Kuru iğne tedavisi

Kasılmış ve sertleşmiş olan kasların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. İnce enjeksiyon iğneleri ile kasların mekanik olarak uyarılaması prensibine dayanmaktadır. Haftada 1-2 seans olacak şekilde uygulanır. Hastalığın şiddetine bağlı olarak uygulanması gereken seans miktarı değişebilmektedir.

Nöral terapi

Lidokain gibi lokal anestezi ilaçlarının, tetik noktalarda cilt altına, az miktarda enjeksiyonu prensibine dayanan bir tedavi yöntemidir. Ayrıca kas içine, ganglionlara, eklem içine de uygulanabilmektedir. Haftada 1-2 seans olacak şekilde uygulanır. Hastalığın şiddetine bağlı olarak uygulanması gereken seans miktarı değişebilmektedir.

Sosyal Medya
Whatsapp Bilgi Hattı
WhatsApp
Doç. Dr. V. Burcu ALBAY, Beyin ve Sinir Hastalıkları | Mersin