Beyin Damar Hastalıkları
Beyin Damar Hastalıkları

Yaşlanma, hipertansiyon, diyabet hastalığı, hiperlipidemi, obezite, sigara, kalp kapak hastalıkları, kalp ritm bozuklukları, damar sertliği, genetik ve diğer birçok faktör kişilerde beyin damar tıkanıklığına veya beyin kanamasına sebep olabilmektedir. Felç, bunama, nöbet gibi birçok farklı bulgu yapabilmektedir.

Ne zaman acilen doktora başvurmak gerekir?

  1. ani başlayan baş ağrısı, bulantı ve kusma
  2. kol ve/veya bacakta kuvvetsizlik, hissizlik ve uyuşma
  3. konuşma ve anlama bozukluğu
  4. dengesizlik
  5. görme bozukluğu
  6. sara krizi benzeri nöbet

Doktora erken başvurmanın önemi nedir?

Beyin damar hastalıklarının %80’i damar tıkanıklığına bağlı geliştiği için, bulguların başlamasını takiben tercihen ilk 3 saat (en geç ilk 4.5 saat) içinde hastaneye başvurulması hastalara damar açıcı tedavi olarak bilinen trombolitik tedavinin uygulanması imkanı sağlamaktadır. Bu tedavinin uygulanması ile hastaların bulguları tamamen düzelebilmektedir. Deneyimler göstermektedir ki, bu tedavi ne kadar erken uygulanırsa sonuçlar o derece iyi olmaktadır.

Beyin damar hastalıkları ameliyat edilir mi?

Damar tıkanıklığına bağlı beyin damar hastalıklarının ameliyat ile tedavisi mümkün değildir. Ancak beyin damar hastalıklarının %20’si Beyin Kanamasına bağlı oluşmaktadır. Beyin kanamasının en önemli sebepleri tansiyon yüksekliği, travma ve beyindeki baloncuklardır. Travma be baloncukları ameliyat edilebilirken, tansiyon yüksekliğine bağlı kanamalar genellikle ameliyatsız tedavi edilirler.

Hastane yatışı neden gerekmektedir?

Beyin damar hastalıklarının erken döneminde hastaların hayati riski bulunmaktadır. Bu nedenle hastanede deneyimli doktor ve ekibinin gözetiminde tedavi edilmeleri önemlidir. Takipte beyni besleyen damarların, kalbin ve çeşitli kan tablolarının takibi için detaylı inceleme gerektiğinden dolayı hastaların yatışları süresince kan tahlili, doppler ultrasonografi, MR veya Tomografi tetkikleri, kardiyoloji incelemesi yapılmaktadır. Ayrıca ileri damar tıkanıklıklığı saptanması halinde stentleme veya endarterektomi adı verilen işlemler gerekebilir.

Beyin Damar Hastalığınız olduğunu anlamayabilir misiniz?

Özellikle ailede benzer hastası bulunan kişilerde, daha genç yaşta, sessiz damar tıkanıklıkları olabilmektedir. Bu hastalar genellikle baş ağrısı, unutkanlık gibi belirtiler ile başvururlar. Yapılan MR tetkikinde beyin damar tıkanıklıkları saptanır. Bu tıkanıklıkların beyindeki yerleşim ve sayısının fazlalığına göre hekiminiz ilaç tedavisi önerebilmektedir.

Beyin Damar Hastalığından korunmak için neler yapılabilir?

  1. Sigara içmeyin
  2. Tansiyonunuzu kontrol altında tutun, gerekli tedaviyi ve tuzsuz beslenmeyi ihmal etmeyin
  3. Şeker hastalığınızın tedavisi ve doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin
  4. Kolesterol yüksekliğiniz varsa beslenmenize ve doktorunuzun önereceği ilaçları düzenli kullanmaya dikkat edin
  5. Kilo kontrolüne dikkat edin, sağlıklı beslenin, obezite probleminiz varsa tedavi olun
  6. Düzenli egzersiz yapın
  7. Kalp sağlığınıza dikkat edin, doktorunuzun önerilerine uyun
Sosyal Medya
Whatsapp Bilgi Hattı
WhatsApp
Doç. Dr. V. Burcu ALBAY, Beyin ve Sinir Hastalıkları | Mersin